Vildtbanestien 23
2635 Ishøj

www.vb-petanque.dk

Petanque spilleregler 

Petanque opstod 1910 i La Ciotat, da en garvet ældre Boulespiller måtte nøjes med at kigge på, efterhånden som hans helbred svigtede. Han fik derfor ideen til et spil med en mindre bane, hvor der ikke tages tilløb før der kastes. Man står således stille med samlede ben, og kaster på en bane, der er mellem 6 og 10 meter lang. "Samlede fødder" hedder på fransk "pied tanqués" og i provincen hed det "ped tanco", hvilket tilsammen blev til Petanque.

Banen rives og der tegnes en cirkel i gruset (diameter 30-50 cm). Når man kaster skal begge fødder stå i cirklen.

Spillerne deler sig i to hold: Én mod én (tête à tête) og hver person med tre kugler. To mod to (doublette), hver med tre kugler eller tre mod tre (triplette) - hver med to kugler.

Holdene trækker lod om, hvem der begynder.

Første spiller kaster målkuglen ("grisen") mellem 6 og 10 meter ud fra cirklens forkant, dog mindst 1 meter fra eventuelle forhindringer. Samme spiller kaster den første kugle.

Nu ligger hold 1 tættest på grisen, og så er det hold 2's tur. En spiller fra holdet prøver at komme nærmere grisen eller skyde modstanderens kugle væk. Hold 2 fortsætter, indtil det har kuglen nærmest grisen.

Derefter kaster hold 1, og omgangen fortsætter til alle kugler er kastet.

Kun et hold kan få point i hver omgang. Point tælles op efter hver omgang: Det hold, der ligger nærmest grisen, får ét point for hver kugle, der ligger nærmere end modstanderens bedst placerede kugle.
Kampen er slut, når et af holdene når 13 point. Der kan dog i turneringers indledende kampe spilles til 9 point.

 Ved konkurrencer er vinderen den, der har flest sejre. Ved samme antal sejre vinder den, der har vundet den indbyrdes kamp. Hvis man stadig er lige efter dette, vinder den, der har færrest point imod sig.

 Annullering af målkugle(gris) i løbet af en omgang

Hvis grisen flyttes til forbudt område, også selvom den kommer tilbage til det tilladte spilleområde. Ved annullering af målkugle gælder følgende regler:

1)    Begge hold har kugler tilbage. Omgangen spilles om.

2)    Kun det ene hold har kugler tilbage. Dette hold tildeles ligeså mange point, som det har kugler tilbage.

3)    Begge hold har kugler tilbage. Omgangen spilles om.

  
Hvis kugler ligger lige langt fra målkuglen(grisen)

Når de to kugler, der ligger nærmest målkuglen, tilhører en fra hvert hold og ligger i samme afstand fra målkuglen, er der 3 muligheder:

1)    Hvis de to hold ikke har flere kugler tilbage, er omgangen ugyldig, og målkuglen tilhører det hold, som i den foregående omgang kastede målkuglen ud.

2)    Hvis kun det ene hold har kugler tilbage, spilles disse, og holdet får lige så mange point, som det har antal kugler, der er nærmere målkuglen end modstanderens nærmeste.

3)    Hvis begge hold har kugler tilbage, skal det hold , der kastede sidst, spille igen, og derefter modstanderholdet og så videre skiftevis, indtil et af holdene tager point. Når kun det ene hold har kugler tilbage, gælder det foregående punkt.

 
Spilleres og tilskueres adfærd under spillet

I den tid, hvor en spiller efter reglerne må kaste sin kugle, skal både tilskuere og spillere forholde sig helt stille.

Modstanderne må ikke gå, gestikulere eller gøre andet til gene for den spiller, der skal til at kaste. Det er kun spillerens medspillere, der må opholde sig mellem målkuglen(grisen) og kastecirklen.

Modstanderne skal blive bag målkuglen eller bag spilleren og i begge tilfælde ude til siden i forhold til spilleretningen og i en afstand af mindst 2 meter fra spilleren eller målkuglen.

Spillere, som IKKE overholder disse regler, kan udelukkes fra turneringen, såfremt de efter en advarsel fra dommeren fortsat fremturer i deres adfærd.

 Hvis man har en dommer, SKAL alle andre være stille, med mindre man bliver bedt om hjælp.

 
Sæson Turnering.

Melder man sig til sæsonturneringen, skal man gennemføre alle kampe. Hvis dette ikke er tilfældet koster det en bøde på 100 Kr.

Skulle en spiller forlade turneringen, streges alle kampe.

I tilfælde af svær sygdom eller lignende er der ingen bøde.

 

 

Præmier

De tre bedste spillere i single og triple vil modtage medaljer. Der vil være erindringspræmier til alle medaljetagere.

Vinder i single får sit navn på vores pokal - der er statuette til triplevinderne med navne og årstal. Både pokal og statuette står dog permanent i klubben.